top of page

Waste

isn't waste

until you

waste it

Ik zag mijn afstudeerjaar als één groot project. Odanks dat dit opgesplitst in twee delen: in het eerste semester stage en in het tweede semester bachelorproef.

​

Voor mijn stage ben ik naar Oeganda getrokken om er een project op te starten rond "design met afval". Dit was een groot succes. Daarom heb ik er voor gekozen om voor mijn bachelorproef gebruiksvoorwerpen te ontwerpen waarvan ik de techniek ga aanleren aan de vrouwen uit Oeganda.

​

De opgave voor onze bachelorproef was zeer vrij. De enige vereiste was dat het moest bestaan uit minstens drie stuks. Ik heb er uiteindelijk zeven gemaakt; een staander, een klok, een kruk, een wandtapijt, een modulair opbergsysteem, een lamp en een schoen.

​

Al de producten zijn vervaardigd uit gerecycleerd plastic, namelijk plasticzakken en plastic flessen.

WAT

Bachelorproef

WHY

Plastic pollution

WANNEER

Juni 2020

ekiwempe

WANDTAPIJT.jpg

Wandtapijt


Het wandtapijt is vervaardigd uit slechts twee materialen; plastic zakken en een geweven cementzak.


In Oeganda werkte ik ook met cementzakken. Toen werden ze gebruikt om totebags van te maken. Door de opkomst van nieuwbouw in Oeganda kan je de cementzakken letterlijk van straat plukken.
De cementzak wordt in dit werk als basis gebruikt. De los geweven structuur maakt het mogelijk om, met behulp van een punchneedle, de plastic zakken tot een
geheel te weven.
 

engatto

SCHOEN_edited.jpg

Schoen


De schoen is vervaardigd uit slechts twee materialen; plastic zakken voor de basis en een sluiting uit gesmolten PET-flessen.


Mensen uit de sloppenwijken van Oeganda beschikkenniet over schoenen. Ze zijn dan ook genoodzaakt om op blote voeten te lopen. De ondergrond in de sloppenwijk is zeer onzuiver. Ze krijgen al snel kleine wondjes op hun voetzolen waar zich dan wormpjes in nestelen. Deze veel voorkomende ziekte kan heel makkelijk verholpen worden door simpelweg de voetzolen te beschermen.


De plastic zakken worden eerst in fijne repen geknipt om vervolgens gevlochten te worden. Vanaf het moment dat er een vlecht is van +/-6m kan men de vlecht
beginnen verwerken tot een schoen. Dit gebeurt door de vlecht te kronkelen volgens een patroon en elke rij wordt bevestigd aan de vorige.

ekitangaala

LAMP_edited.jpg

Lamp


Deze lamp is vervaardigd door plastic stroken op eenspecifieke manier te wikkelen rond twee van de driecirkels. Door af te wisselen tussen verschillendegekleurde zakken bekom je een patroon. Dit patroonzal voor elke lamp uniek zijn.

STAANDER.jpg

ekigezo

Staander


Deze staander is louter ontstaan door de grotehoeveelheid testen die gemaakt zijn in de loop van hetsemester. Omdat ik het jammer vond dat deze geenduidelijke functie hadden heb ik er voor gekozen om ereen object van te maken.
Dit is het resultaat.

KLOK.jpg

esaawa

Klok


Ook de klok is op dezelfde manier ontstaan als destaander. Deze ronde schijf heeft een prachtigmarmereffect, te mooi om te laten verdwijnen in eenkast.

KAST_edited.jpg

kabada

Opbergsysteem


Het opbergsysteem is vervaardigd uit éénmateriaal; gesmolten PET-flessen.


Mensen uit de sloppenwijken van Oeganda leven inkleine hutjes, vaak maar enkele vierkante meter groot. Doch wordt hier geleefd met grote gezinnen. Veel eigen bezittingen hebben ze niet en de enkele die ze hebben, gaan vaak niet lang mee. Zo hangen de kleren meestal gewoon aan een waslijn. Deze is vaak niet stevig en valt regelmatig op de grond. Kleren die op de grond liggen beschimmelen door het vochtige klimaat. Ook de matrassen (als ze die al hebben) gaan maar een paar maanden mee door de vochtschimmel.


Door middel van dit systeem kunnen de kleren hoog en droog worden opgeborgen. Ook kan het systeem verticaal in elkaar gestoken worden zodat het als lattenbodem kan dienen zodat ook de matras droog blijft. Dit systeem zal vervaardigd worden uit PET-flessen. Deze zullen verknipt worden in kleine snippers en in een mal verhit worden tot één gesmolten geheel. Eens de juiste vorm bekomen kan men door
verschillende vlakken in elkaar te schuiven een opbergsysteem bekomen.

KRUK.jpg

entebe

Kruk


In deze versie van de kruk wordt er gebruik gemaakt van houten poten, in het originele ontwerp waren dit vlakken vervaardigd uit plastic. De zitting van de kruk zal vervaardigd worden uit PET-flessen. Deze worden verknipt tot kleine snippers en in een mal verhit tot één gesmolten geheel.


In dit ontwerp werden de poten in het hete gesmolten plastic gestoken alvorens het terug verhard was. Het maakproces van deze kruk verliep niet zoals gepland. De oven raakte niet op temperatuur. Hierdoor heb ik de zitting dunner moeten maken dan gepland en dit ten koste van stevigheid. Dit is dus zeker
een aspect waar nog verbetering nodig is. Met andere woorden, dit is duidelijk een prototype.

bottom of page